Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13974

Gaz maskesi nasıl çalışır

@ekipmandeposu wrote:

Gaz maskeleri çoğunlukla kimyasal gaz ve sıvıların kullanıldığı ağır sanayi de kullanılsa da günümüzde halkın bilinçlenmesiyle evde basit bir vernik işleminde de kullanılmaktadır. Bu kadar sık kullandığımız gaz maskeleri nasıl çalışır? sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Ülkemizde en sık kullanılan gaz maskesi markaları olan 3m maske yada drager maske dışında piyasada bulabileceğiniz yüzlerce çeşit gaz maskesi olmasına rağmen aslında hepsi aynı mantık üzerinden hareket etmektedir. Filtre teknolojisi her ne kadar zamana bağlı olarak gelişmiş olsa da ilk kullanıldığından bu yana aynı kimyasal prensipler ile filtrasyon yapmaktadır.

gaz maskesi filtresi nasıl çalışır
Gaz Maskesi Filtresi Basit Çalışma Prensibi
Gaz Maskesi Filtresi Çalışma Prensipleri
Gaz maskesi filtreleri üç temel prensibi kullanır. Maskeler havadaki zararlı maddeleri temizlemek için bu prensiplerden birini yada bir kaçını birlikte kullanır toz maskesi

Gözenekli filtre yapısıyla parçacık girişini engelleme (Parçacık Filtrasyonu)
Zehirli maddeyle kimyasal reaksiyon vererek etkisizleştirme
Absorpsiyon veya adsorpsiyon ile etkizileştirme
Parçacık Filtrasyonu: Adından da anlaşılacağı gibi filtrede bulunan ince gözenekli ön filtre ile havada asılı bulunan parçacıkları gözenekli yapıdan geçememe mantığına dayalı filtrasyon sistemidir. Ağzımıza tuttuğumuz mendil basit parçacık filtresine örnek olarak gösterilebilir. Bu tarz filtreler kimyasal gazlardan çok biyolojik tehlikelere karşı kullanılır. Şarbon mikrobunun büyüklüğü 1 mikrondur, parçacık filtreleri ise 0,3 mikrona kadar küçük olabilmektedir.

Kimyasal Reaksiyon İle Etkisizleştirme: Bu teknikte ortamdaki zehirli kimyasalla madde ile kimyasal reaksiyon gösterecek başka bir kimyasal kullanılır. Filtreye ulaşan zehirli kimyasal reaksiyona girerek farklı zehirsiz bir maddeye dönüşür, böylece korunma işlemi gerçekleşmiş olur. Bu teknik tek yada bir kaç benzer kimyasal için kullanabileceğinden kullanım alanı sınırlıdır. Bu teknik ilk olarak birinci Dünya savaşında klorin gazından korunmak için kullanılmıştır.

Absorpsiyon veya adsorpsiyon ile etkizileştirme (Aktif Kömür): Gaz maskesi filtrelerinde kullanılan en yaygın ve etkili yöntemdir. Kömürün özel teknikler ile gözenekli bir yapıya dönüştürülür. 1 Gram aktif kömürde 100-200 metre kare kadar bir yüzey alanı oluşmaktadır. Filtreden gecen kimyasal maddeler bu alanlara karbon tarafından tutularak filtreden geçmesi engellenir. Bu geniş karbon yüzeyi maske kullanıldığı sürece azalır. Karbon yüzeyi tamamen zehirli kimyasalla dolduğu zaman filtrenin de koruma özelliği bitmiş olur.

Bu yazımızda gaz maskesi filtrelerinin çalışma prensiplerini açıklamaya çalıştık. Aklınıza takılan soruları sorabilir, eklemek istediğiniz noktalar ver ise yorum kısmına yazarak bize yardımcı olabilirsiniz.

Posts: 1

Participants: 1

Read full topic


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13974

Trending Articles